Samar fra Syria - norsk ateist

Samar oppsummerer veldig godt hvorfor ateister fra islamske land finner en viktig sak å jobbe for hos Ateistene.

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Ateistene
Hedningsamfunnet

Publisert:

Sist oppdatert: 09.04.2018 kl 12:15

Du er helt nylig blitt medlem av Ateistene, og heter Samar Thea Synnøve. Litt uvant navn? Synnøve fra Syria – det må være et navn du fant på?

- Når det gjelder min identitet, så er det jeg som bestemmer – selv om jeg kommer fra Syria. Synnøve er faktisk navnet på jenta mi. Hun er født her i Norge. Det er hun og jeg og navnet hennes som teller i mitt liv nå. Men det er også andre årsaker til at jeg kaller meg dette på Facebook. Jeg vil ikke være søkbar for syrere. Jeg vil velge mitt eget nettverk.

Syrer og vil ikke skjule det

Hvorfor vil du i utgangspunktet ikke oppfattes som syrer?

- Jeg er syrer i bunn og grunn og vil ikke skjule det. Nasjonalitet er verken noe å være stolt av eller skamme seg over. Men jeg vil holde meg unna syrere. Det er politisk betent. Syrere faller inn under to ekstremer. De er enten vanvittig lojale overfor presidenten, eller de er opprørere og jihadister og islamister. Folk som synes at drap på dem som ikke er muslimer er greit. Jeg faller ikke inn under noen av delene.

Du er fra kysten?

- Jeg er fra Latakia, den største havnebyen i Syria.

Folkegruppen kurdere er det også mange av i Syria. Men de faller utenfor de gruppene du snakker om?

- Helt enig. Stort sett er de muslimer, men når det gjelder politiske holdninger faller de utenfor de to ekstreme gruppene. De mener de har rett til en stat, men tyrkere, syrere, irakere og iranere mener ikke det. Jeg er enig med dem, mener at de bør få ha sin egen stat, på linje med andre nasjonaliteter.

Hvor plasserer du seg selv i det politiske og kulturelle bildet i Syria?

- Jeg er egentlig fra folkegrupper som er lojale mot presidenten. Vi er redde for etnisk rensing, mot drap på vantro. (Jeg støtter ikke presidenten.)

Hvordan kom du hit?

- Det er ikke hemmelig. Jeg kom ulovlig hit. Syrere får ikke visum til noe sted i verden fordi de har rett til asyl. Dette er sanksjoner som rammet folk og ikke presidenten.
Jeg var livstruet og i direkte fare på grunn av mitt utseende som viste at jeg ikke er muslim. Jeg var dødsredd for å bli kidnappet av opprørere. Jeg så vantro ut og lignet dessuten på de gruppene som støttet presidenten. Det ble utført to ubeskrivelig forferdelige massakrer på min folkegruppe, begge to skjedde 3 kilometer langt fra meg. Jeg slapp unna disse to massakrene.
(Red anm: Hun kom "ulovlig" til landet, men har lovlig opphold og permanent oppholdstillatelse, og ingenting av hennes historie er skjult for myndighetene.)

Grunnlegger av sekulært parti

Jeg var også grunnlegger av et sekulært parti som styres av Nabil Fayad som fikk drapstrusler hele tida.
Jeg hadde gode jobber og god økonomi. Når jeg ønsket et bedre bedre liv betyr det at jeg får bli som jeg vil, en fri kvinne som vasker sin egen hjerne. Derfor er jeg ikke velferdsflykting som nettrollene sier om oss.
Grensene er menneskeskapt – jeg har ikke respekt for alt som er menneskeskapt.

Du er mer opptatt av det gudeskapte?

- Nei, men jeg mener mennesker har rett til et trygt liv. Jeg støtter ikke krigere, våpenbruk, hvorfor skal jeg dø på grunn av dette? Jeg bare fant min vei til Norge. Min mann valgte å komme etter meg – tre måneder senere. Så fikk vi Thea Synnøve, som nå er drøyt to år gammel, og går i barnehage. Jeg ønsker å utdanne meg som pedagog, enten for skole eller barnehage.

Visste ingenting om Norge

Hva visste du om Norge?

- Ærlig talt – ingenting! Pinlig – men det var svigermor som sa det var greit å bo i Norge. Jeg vet ikke hvorfor – jeg pleier ikke å gjøre noen ting uten å planlegge. Jeg bare stolte på det. Kvinner er vanskeligere å definere statusmessig i min folkegruppe, et minoritet. Vi er moderne i utseendet, men vi anses på et nivå som er langt fra menn i min folkegruppe–- vi er lavstatus i Syria.
Men når det gjelder bekjennelse stiller menn og kvinner likt. De tør ikke å kalle seg ateist, lovverket er islamsk og i islam er det dødsstraff for dem som blir ateister etter at de var muslimer, ex-muslimer. Kanskje er de noe i retning av det, eller agnostikere. Men de sier det ikke.
Syrere synes det er vanskelig å si at det ikke finnes gud. Fordi måten vi lærer om religion er noe hjernevaskgreier, vi settes i boks og trues hvis vi prøver å tenke utenfor boksen. Trues med helvete.

Synes du at du ble født inni denne boksen selv? Når begynte du å kravle ut av den?

- Nei, jeg arvet den. Majoriteten i Syria er sunnimuslimer, og ekstremt religiøse. Det er det vi lærer på skolen, på den veldig ekstreme måten. Menn i min folkegruppe har hemmelige ritualer som er eksklusive for menn, de er eliten, bare de har den ekte sannheten.
Men min familie er moderne. Våre kvinner går uten skaut, og har ingen ritualer i det hele tatt. Så jeg begynte å tenke – vi er vantro folk, noe jeg hørte på skolen, jeg spurte mor: hvorfor er du vantro, hvorfor går du ikke med skaut? Da sa far til meg: Jeg har ikke forhindret deg i å bruke skaut, du kan gjøre det du vil! Og så begynte jeg å sjekke selv.

Kvinnehjernen kan ikke forstå sannheten

Jeg hørte at jeg er fra en religion hvor religionen bare hører til menn. Kvinnehjernen er ikke i stand til å forstå den ekte sannheten. Så vi er ikke på nivå med menn i det hele tatt. Så begynte jeg å sammenligne meg med gutter med samme etniske bakgrunn. Er han bedre enn meg? Nei, jeg kan ikke forstå det. Ali, fetteren til Muhammed er vår gruppes forbilde, nærmest vår gud. I hans lære trengs det to kvinner for å veie opp mot en mann – det trengs to vitner der mannen trenger ett. Hvem er denne mannen, denne guden?

I forhold til sansene mine er det jeg som er ekte, ikke ham. Det er jeg som finnes i virkeligheten og ikke han. Så jeg begynte å lete etter den ekte sannheten. Jeg er en ærlig person og ville ikke røre bøkene til broren eller faren min fordi de mener at gud skal straffe dem hardt for det. Jeg respekterte det, jeg tar derfor ansvaret og risikoen selv og alene. Så jeg måtte finne mine egne kilder. Jeg leste Suliman al afandi, al bakurah al sulaymaniyah. Så jeg tenkte jeg var veldig heldig som ikke kastet bort tid på Ali og Muhammed.

Solgte gull og kjøpte bøker

Da jeg var 18-19 fikk jeg gullsminke som gaver av familien etter jeg var ferdig med videregående skole. Men jeg solgte alt gull og kjøpte bøker – politiske bøker og annet interessant, rebell dame…Maryam Nor, Libanon. Leste om Nostradamus – begynte å oppdage at religion er en politisk greie, å herske over folk og styre dem. Senere ble jeg istand til å si – det finnes ingen gud! Snakket med menn som spurte – er du mann? fordi det ikke er lov å stille religiøse spørsmål som kvinne fra min etniske bakgrunn. Det er synd at jeg ikke hadde lest noe av den viktigste kvinnen i midt-østen, nemlig Nawal_El_Saadawi, men jeg har lest masse sitater fra henne.

Jeg vet godt at det ikke er trygt å kritisere religion.

- Du spurte meg om hvorfor jeg holder meg unna syrere. Jeg holder meg unna arabere også. Vi har ekstremt forskjellige interesser og holdninger. De er upraktiske, synes jeg.

Vil være aktiv ateist

Jeg vil gjerne bruke tiden på noe som kan være viktig. Jeg vil være aktiv i Ateistene - en organisasjon som kan gjøre noe med holdninger. Jeg har noe å bidra med - et annet perspektiv, siden jeg kommer fra et land som er religiøst. Jeg vet godt hva jeg snakker om, og siden jeg er opptatt av psykologi kan jeg si noe om hvordan religion har mentale virkninger på samfunnet.

Jeg har mange synspunkter og kan formulere hva jeg mener enda bedre i fremtiden, når språket mitt blir bedre. Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse.

Religionen oppfatter seg selv som det eneste riktige. Religionen ekskluderer alle annerledes tenkende mennesker. Det blir hat.

Er ikke eksklusjon grunntanken i religion? Gud som går i kompaniskap med en liten stamme i Midt-Østen og hjelper dem i krig mot andre folkegrupper?

Gud blinder sine motstandere

- Jeg var midt i krigen, alle var krigere rundt meg, på den ene eller andre siden. Så jeg hørte en historie om at fiendens krigere mente at de var usynlige. At den syriske hæren ikke kunne se dem, fordi de kjempet for guds skyld. Gud hadde blindet motstanderne. De var overrasket over at andre kunne se dem. – En mann hadde spurt: Ser du meg?

Forklar meg hvorfor du tror på din sannhet

Hva har ateismen å fare med da? Den har ingen løfter. Hva er godt med ateismen? Hvordan kan vi overbevise noen om at troen på ingenting kan være noe å trakte etter?

- Vi må møte den religiøse galskapen med innsikt og empati.

Når man kommer med en ny idé til en person må man forvente motstand. Stille rasjonelle spørsmål på en høflig og saklig måte. ”Forklar meg hvorfor du tror på din sannhet.”

Nøkkelord

Siste nytt i Fra DnH Vis flere

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

For innmelding i Ateistene

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Omskjæring, igjen

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

Historien bak et påskestunt

Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Samar fra Syria - norsk ateist

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Mer om Ronnie Johansons nye bok

Fra Fritanke.no

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.