Kvinner i islamsk lov

Er det plass for kvinners rettar og menneskerettar i islamsk lov, sharia?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.12.2009 kl 09:58

Når vi høyrer om den islamske lovgjevinga sharia, ser vi for oss kvinner som vert steina for påstått hor og tjuvar som får armen hoggen av. Er det mogeleg å sameine sharia og menneskerettar?

Det var spørsmålet som vart stilt på eit seminar på Universitet i Bergen 26. november.

– Vanlegvis må aktivistar som arbeider for likestilling gjere det utanfor rammene av islam, sa professor Amina Wadud. Sjølv har ho valt å gjere det innanfrå, og på seminaret forklarte ho korleis.

– Muslimske kritikarar meiner at menneskerettane set eigeninteresse og vestleg individualisme i sentrum, i motsetnad til det dei meiner er å ta ansvar for samfunnet, sa islamprofessoren.

Les mer om saken her, men for å få lese alt, må du kjøpe dagens utgave av papiravisa.

Siste nytt i Hjemme

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

 
Orkide og kaktus

Vi har delt ut ros og ris igjen.

Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

AnnonseAnnonse