Litt bakgrunnsstoff om Taliban

 

Hvordan oppstod Taliban - den islamistiske fundamentalistiske bevegelsen - som skaper frykt og terror?

Tekst:

Publisert:

Ateistene
Hedningsamfunnet

Hvordan oppsto Taliban?

Det er antatt at Taliban som islamsk bevegelse oppsto tidlig på 1990-tallet, gjennom religiøse studiegrupper nord i Pakistan. Studiegruppene var i hovedsak finansiert av Saudi-Arabia, og utviklet en streng praktisering av sunni-islam som ikke inkluderer moderne islamske tanker.

Mange av deltakerne i studiegruppene, og de som siden har sluttet seg til Taliban-militsen, er utdannet ved de religiøse skolene i Pakistan.

Taliban er i hovedsak knyttet til stammen pashtun, som tradisjonelt har hatt tilhold øst og sør i Afghanistan og nord-vest i Pakistan.

Resten finner du her.

Siste nytt i Islam

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

 
Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.