Afghansk kvinne fengslet etter voldtekt - slipper ut hvis hun gifter seg med voldtektsmannen

Afghanistans president har benådet en kvinne som ble dømt til 12 års fengsel for utroskap etter å ha blitt voldtatt. Men bare fordi hun har gått med på å gifte seg med voldtektsmannen.

Tekst:

Publisert:

Ateistene
Hedningsamfunnet

Kvinnen, som heter Gulnaz, har fått et barn i fengel og barnet har sonet i fengsel sammen med henne. Menneskerettighetsgrupper sier hundrevis av kvinner i afghanske fengsler er ofre for voldtekt eller vold i hjemmet. Flere av dem sitter i et fengsel i provinsen Faryab, i et fengsel som delvis er bygget med norske penger.
Ville helst valgt selv

Gulnaz' advokat sier til BBC at hun hadde håpet at hun skulle få velge selv hva hun ville.

- I samtalene vi har hatt har hun fortalt at dersom hun fikk velge selv, så ville hun ha valgt å ikke gifte seg med mannen som voldtok henne, sier Kimberley Motley til BBC.
Anket og fikk 10 år ekstra

Gulnaz ble etter å ha blitt voldtatt først dømt til to års fengsel. Da hun anket dommen ble hun dømt til 12 års fengsel.

Fengsling av voldtatte kvinner er et fenomen som interesseorganisasjoner gjentatte ganger har tatt opp med afghanske myndigheter, uten at noe har endret seg. Kvinner som voldtas risikerer fengselsstraff hvis voldtekten blir kjent for almenheten. Kvinnene risikerer også å bli trakassert og i verste fall drept hvis de slipper ut av fengsel.

Her er saken.

Siste nytt i Islam

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

 
Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.