IS har ødelagt Iraks eldste kloster

FOTO: AFP

Satellittbilder bekrefter at Iraks eldste kloster, Sankt Elias-klosteret i Mosul, er blitt lagt i ruiner. DAESH får skylden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.01.2016 kl 01:30

Ateistene
Hedningsamfunnet

Det er ikke bekreftet hvem som har ødelagt klosteret, men mye tyder på at DAESH står bak raseringen, ifølge Associated Press.

Klosteret ble bygget i år 590 og har vært i bruk i 1.400 år før det for snart halvannet år siden ble jevnet med jorden, skriver Guardian.

– Bulldosere, tungt utstyr, slegger, muligens eksplosiver, har blitt brukt til å forvandle steinveggene til gråhvitt pulver. De har ødelagt det fullstendig, sier bildeanalytiker Stephen Wood i Allsource Analysis.

Over 100 steder ødelagt

St. Eliasklosteret går inn i en lang rekke historiske og religiøse steder som er ødelagt av IS i løpet av de siste to årene.

Blant stedene som er helt eller delvis ødelagt er oldtidsbyene Palmyra, Hatra og Nimrud.

Museer og biblioteker er blitt plyndret, bøker brent og kunstverk knust, eller de er smuglet ut og solgt på det svarte kunstmarkedet.

Dette er bare trist. Vi bryr oss ikke så veldig mye om religiøse bygninger for religionens del, men 1500 - 2000 år gamle byggverk er viktige av mange årsaker.
Hedningsamfunnet vil aldri støtte hærverk og ødeleggelser.

Nøkkelord

Siste nytt i Islam

Samar fra Syria - norsk ateist

"Jeg synes det er synd at folk holder seg til religion, vil at de skal oppdage hvor mye vondt religion skaper – ikke minst drap og undertrykkelse."

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

 
Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.