Religiøse alternativ-behandlere

Religiøse alternativ-behandlere

 

De fleste alternative behandlingsformer har religiøs bakgrunn. Denne bakgrunnen blir gjerne holdt skjult, for ikke å støte bort potensielle kunder.

– Mange av elementene innen alternativ medisin har en religiøs bakgrunn eller kan inngå i religion på forskjellige vis, men det er vanskelig for folk flest å se hvilke elementer. Akupunktur har daoistisk bakgrunn, healing er ofte en form for forbønn og antroposofien har knyttet seg til homøopati, for å nevne noen, sier Asbjørn Dyrendal, religionshistoriker og førsteamanuensis ved NTNU i Trondheim.

Dyrendal mener en del alternativbehandlere velger sine tilbud fra et koldtbord av alternative behandlingsformer og medisiner.

– Behandlerne setter sammen sine egne pakker, de har et pick and mix-opplegg, og tilbyr det de vil, forklarer Dyrendal.

I denne sammenheng plukker de, ifølge religionshistorikeren, gjerne bort de religiøse elementene.

– Som tilbyder av alternativ behandling bør du ofte ikke støtte noen ideologi for tydelig, ettersom det kan støte vekk kundene. Derfor velger noen behandlere vekk den religiøse biten, mener han.

Dyrendal mener det tar tid å sette seg inn i den religiøse tradisjonen bak et behandlingstilbud, og at dette er noe folk flest ikke gjør.

Hele saken er å les på fritanke.no her.

Siste nytt i Hjemme

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

 
Orkide og kaktus

Vi har delt ut ros og ris igjen.

Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

AnnonseAnnonse