Litt hysterisk historisk om jomfruen

EVIG JOMFRU? Fra det 5. århundre var den allment akseptert at Maria ikke fikk flere barn etter Jesus. Bibelen nevner imidlertid hans søsken. Dette kunstverket fra 1618 viser Den ubesmittede unnfangelse, Inmaculada Concepción. FOTO: WIKIMEDIA

Var Maria jomfru? Derom strides de lærde, tydeligvis...

Tekst:

Publisert:

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

"JESUS SYNES HELLER IKKE OPPRINNELIG å være barn av en jomfru i Det nye testamentet. Det er ingenting om jomfrufødsel i de tidligste kristne skriftene. Det er ikke enighet i evangeliene om hvordan hun ble gravid.

Markusevangeliet, som er det eldste (antakelig rundt 70 e.Kr.), nevner ikke noen jomfrufødsel. Evangeliet tillegges Markus, Peters tolk, som skrev ned det han kunne huske Peter hadde fortalt.

Heller ikke i Paulus brev, de eldste bevarte kristne tekstene vi har, nevnes noe om at Jesus skal ha blitt unnfanget uten sex.

- Paulus burde ha nevnt det om han trodde det. Heller ikke Markusevangeliet står det noe om dette. I Matteusevangeliet forsøker man å kombinere at Maria var jomfru med Josefs stamtavle for å vise at Jesus stammer fra David, sier Endsjø.

Ættetavlen til Jesus er altså Josefs, for det var Josef som stammet fra Davids ætt, ikke Maria.

- Paulus sier at Jesus stammer fra David i kjøttet, det synes også som Paulus mener at Jesus ble Guds sønn ved adopsjon, sier Endsjø.

Paulus skriver nemlig at Jesus først ble «innsatt som Guds mektige sønn da han sto opp fra de døde,» altså at han ikke en gang var født som Guds sønn.

FORESTILLINGEN OM JOMFRUFØDSELEN dukker altså først opp i de senere evangeliene, sannsynligvis for å understreke Jesu status som Guds sønn."

Mer her.

Snakk om å prøve å få terrenget til å passe med kartet??

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Ny bok fra Ronnie Johanson

Levi Fragell har omtalt Ronnie Johanson som "landets mest kunnskapsrike religionskritiker", og endelig kan vi få ta del i mer kunnskap fra den kanten, perfekt timing til påska!

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

 
Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.