Tro: Overtro med flere fans

Nylig hadde Janne Haaland Matlary en kronikk i Dagens Næringsliv hvor hun mener det er «et faretegn ved nasjonens tilstand» at nordmenn tror på «auraer, lyskrefter og annet dill». Jonas Gahr Støre rykket da på banen og undret seg over om det ikke er slik at Matlary som troende katolikk kanskje tror på en hel del dill hun også (min tolkning). Matlary kontrer da med at "Det er en fundamental forskjell på tro på tusser, troll, spøkelser - overtro - og religiøs tro i kristendom, jødedom, islam, hinduisme, buddhisme og så videre." (Så det så!!) Det jeg lurer på er - hvorfor det?

Tekst:

Publisert:

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

Hva er den fundamentale forskjellen på overtro og tro, på alternativt dill, som på nisser, auraer, trolldom, lyskrefter, som har null basis i vitenskap og fornuft og på de etablerte religionene som har null basis i vitenskap og fornuft?

For hva er egentlig de store religionene om ikke enorme mengder usannsynlig dill satt i system? Kristendommen: Troen på at en kosmisk jødisk zombie, født av en dame som aldri hadde ligget med noen, som var sin egen far, kan gi deg evig liv hvis du symbolsk spiser ham, drikker dårlig rødvin i snodig utseende bygninger, og telepatisk forteller ham at du underkaster deg ham. Hvis du oppfører deg pent kan en usynlig del av deg komme å bo sammen med ham, faren hans (som han også er) og et slags 5. hjul på vogna kalt den hellige ånd og en masse, kjønnsløse menn med vinger (og noen med flammende sverd) i en parallell dimensjon.

Islam: Mye av det samme som over, bare at en bok skrevet av en arabisk kjøpmann som bruker kveldene sine til å ri på flyvende hester, diktert av en kjønnsløs bevinget mann rett inn i hodet hans erstatter den jødiske zombien , og det er mer løse kvinnfolk i den parallelle dimensjonen du kommer til etter at du dør. Siden paradis her åpenbart er mye bedre må du jobbe noe hardere i denne verden. Det forventes at du ligger på bakken vendt mot en stein i en saudiarabisk by fem ganger om dagen, mens du forsikrer en allmektig usynlig åndeskapning om at han er den eneste allmektige usynlige åndeskapningen du liker, på tross av hans helt urimelige krav om at du holder deg unna bacon og alkohol i alle former.

Og sånn går no dagan. Det er det samme med alle de store religionene - de får alternativgærningene til å fremstå som sindige folk med begge beina godt plantet på jorda. Hva er troen på litt lyskrefter eller spåing i tarotkort mot hele pakka du må akseptere som kristen, hindu eller muslim?

Så - de store religionene er åpenbart mer dillete enn noe av det mest forstyrra du klarer å finne i selv det mest psykedelisk fargerike hjørne på alternativmessa - det kan altså ikke være graden av dillethet som utgjør den fundamentale forskjellen? Er det ikke naturlig å tenke at alle de store religionene på et tidspunkt ble sett på som overtro, og at det i Judea, Mekka og India vandret rundt surmaga versjoner av Janne Haaland Matlary som avskrev budskapet til våre største religiøse figurer som overtro og dill? Jeg mener derfor at hverken alder eller grad av tåplighet kan være de fundamentale faktorene som skiller tro fra overtro. Det kan heller ikke være noe fundamental forskjell basert på hvor mange som tror på det, basert på kriteriet vil enhver alternativ strømning bli tro så fort en får nok tilhengere - og hvor mange er egentlig nok - det finnes helt sikkert alternative ideer som har flere tilhengere enn jødedommen (som er en relativt liten religion), men som Matlary uten å nøle vil kalle overtro.

Mitt inntrykk er at Matlary tar feil, det er absolutt ingen fundamental forskjell på å tro på de store religionene og det å tro på troll, auraer, lyskrefter - det er dill alt sammen. Tro er bare overtro med patina og flere fans.

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

 
Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...