Innskrenket og fordummende?

Inge Lønning hadde lite til overs for Øystein Elgarøys forsøk på å avkreve religionen rasjonelle argumenter for Guds eksistens, under et møte på Litteraturhuset i Oslo i går.

Tekst:

Publisert:

Ateistene
Hedningsamfunnet

Professor i astrofysikk Øystein Elgarøy:
Er troen på Gud forenelig med evolusjon?

"– Det er ingen tvil om at mennesker både klarer å tro på Gud og å akseptere Darwin. Og ære være dem for det. Men at de to er forenlige i praksis betyr ikke at de er det i prinsippet. Spørsmålet er om evolusjon faktisk er forenlig med troen på en Skaper, ikke om folk klarer å ha begge tanker i hodet samtidig, sa Elgarøy.

Han mente det er en fundamental motsetning mellom de to, og at når religionen gjør krav på å besitte viktig kunnskap om virkeligheten, deriblant Guds eksistens, så må man finne seg å gå den strevsomme veien gjennom observasjon, analyse og diskusjon. Men det greier de ikke, konstaterte han.

– Ofte snakker de religiøse om ”andre kilder til kunnskap”. Men hva slags kilder er dette? For å si det brutalt, dreier det seg om åpenbaringer, personlige opplevelser og ønsketenkning. Mennesker tror at Gud finnes og elsker dem og at Jesus døde for deres synder og sto opp igjen fordi Bibelen sier at det er slik, fordi de tror Gud har fortalt det direkte til dem, og fordi de synes det er en vakker historie og ønsker at den er sann. For meg virker det opplagt at dette ikke er en pålitelig måte å skaffe seg kunnskap på, slo Elgarøy fast.

Inge Lønning:
– Er Elgarøys religionsforståelse interessant? Jeg synes ikke det. Jeg mener den er innskrenket og fordummende. Elgarøy ser bort fra det som er viktigst med religionen, nemlig at den er et sosialt system, et rituelt fellesskap, en tolkningstradisjon og veldig mye mer. Det blir litt for billig å avfeie religion som ønsketenkning. Religion er et forsøk på å komme til rette med sin egen eksistens. Å redusere religion til et spørsmål om ”finnes det en Gud”, er meningsløst, mente han."

Les hele referatet fra Litteraturhuset her.

Undertegnede må ha misforstått noe fundamentalt her.
"Innskrenket", javel, det er bare et annet ord for "innsnevret" og det er forsåvidt greit. Stort sett en svært grei taktikk å dele kompliserte saker opp i mindre elementer!
Men "fordummende"? Det er da sannelig langt dummere å gjøre ting vanskeligere enn de er, å trekke inn kompliserende momenter, attpåtil som sannsynligvis ikke finnes?

Trodde da at Lønning var en sånn relativt fornuftig fyr, til tross for religiøsiteten, altså?

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Udirs nye læreplaner - Ateistenes innspill

Mål: En inkluderende, objektiv og faktabasert skole for framtidens voksne.

For innmelding i Ateistene

Religiøs polarisering blir større. Ateistene vil være et alternativ for den som ønsker en rasjonell tilnærming til verden.

Omskjæring, igjen

Vi har sendt følgende til SV og Venstre

 
Historien bak et påskestunt

Hva skal et nakent kors brukes til?

Fra Fritanke.no

Til Stortinget: Skam dere! La barnas kjønnsorgan være i fred!

Her er syv grunner til ikke å maltraktere underlivet til barn