Den Norske Kirke eller ikke? Har du tatt et standpunkt?

Det er som kjent mye som forundrer meg i denne verden, blant annet religion og livssyn. Jeg treffer ofte på mennesker som ikke er kristne, men likevel en del av Den Norske Kirke. De aller fleste etniske nordmenn blir døpt, og faller automatisk inn her. Hvorfor? Jo, fordi det er tradisjon. Vi følger samfunnets tradisjoner og normer, vi gjør ingen valg selv basert på våre egne verdier. Vi bare flyter med på det som er forventet av oss. Oss etniske nordmenn.

Tekst:

Publisert:

Hvorfor gjør vi ikke våre egne valg, tar et standpunkt og gjør noe med dem? Hvorfor lyve i kirka, når du er en del av den? Når du døper ditt barn, i Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn, vil du da oppdra barnet i den kristne tro? Ikke vet jeg, men jeg tror veldig, veldig mange ikke blir oppdratt i noen kristen tro.

I skrivende stund er det 4 933 741 nordmenn.

Det viser seg også at ca 3 900 tusen nordmenn er en del av Den Norske Kirken. Det finnes 250 tusen kristne utenfor den norske statskirken, 100 tusen muslimer, 80 tusen humanetikere, 14 tusen buddhister og 9 tusen i kategorien andre livssyn. Det betyr at 580 tusen nordmenns trosretning ikke er registrert av den norske stat.

Disse tallene er hentet fra Statistisk Sentralbyrå og omfatter kun de personene som de forskjellige trossamfunnene får offentlig støtte for.

Totalt utbetales det omkring 136 224 000 kroner i statsstøtte hvert år. (333,- pr person) Til hva da, tenker jeg?!?! Det utbetales 129 870 000 kroner i statsstøtte til Den Norske Kirken på grunnlag av medlemstallet hvert år. 33 300 000 kroner går til muslimene, 26 640 000 kroner til humanetikerne og resten er fordelt på de andre tros- og livssynsretningene.

Nå kjenner jeg ikke mye til verken muslimene, buddistene, jødene, hinduistene eller mange av de andre samfunnene, bortsett fra det som kommer opp i media og det jeg selv har lest meg opp på.

Selv fikk jeg til slutt bare nok av Den Norske Kirke; prester som holder prekener i nesten tomme, iskalde kirker vi ikke har råd til å varme opp i verdens rikeste land. Prester som ikke kan være samboere, og i allefall ikke hvis de har en livsledsager av samme kjønn, nei, huff og fy! Prester som ikke kan skrive bok om sex, fordi det er noe fy, fy, som skal holdes helt hemmelig på soverommet. Ikke skal man vigsle mannen i gata hvis han vil gifte seg med en annen mann, eller en kvinne med en kvinne. (OMG, til og med svenskene får til dette i 2011).

Til slutt tok jeg et standpunkt, Den Norske Kirke, som jeg opplevde som inntollerant, lite inkluderende og rett og slett motstander av det norske folks egne meninger kunne jeg ikke være en del av lengre. At jeg i tillegg ikke under noen omstendigheter tror på noe av det som står i verdens mest solgte og oversatte eventyrbok; Bibelen. Jeg kunne ikke på noen måte stå inne for Trosbekjennelsen. Kan du?

Jeg meldte meg ut. Null mer statsstøtte for meg! Jeg vurderte ingen tilhørighet, leste om andre trosretninger, men siden jeg ikke er en person som tror på overnaturlige vesener, så… tja, hva gjør man da? Jeg mener fast og bestemt at alle mennesker bør respektere hverandre og hverandres meninger, alle må få tro på hvilken Gud, Buddha, Allah, de selv vil – eller ikke tro om de vil det. Alle må få velge selv hvilken person de vil gifte seg med, uansett kjønn. For meg ble humanismen det rette; "Alle mennesker er født frie og like i verdighet og rettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd." Du kan lese mer om; Humanetisk livssyn.

Buddhistene har en flott filosofi; ” Å unngå å gjøre det onde, gå inn for å gjøre det gode, foredle sitt eget sinn - slik er de våknes budskap.”

Muslimene har også en Trosbekjennelse. Jeg synes deres ramadan er flott – med fokus på å ofre litt av sin egen luksus, gi litt mer til de fattige og føle på sult. Selvsagt er jeg ikke like fornøyd med ekstremistene som sprenger seg selv i lufta og driver terror. Men også muslimene har mye flott.

- I samme vendingen må jeg minne alle mine landsmenn om hvordan Norge ble kristnet, og har du glemt det, kan du f.eks surfe innom her, for å oppdatere deg!

Min påstand er at veldig få nordmenn egentlig tar noe standpunkt, vi bare er der vi er i religions- og livssynsverden. Bekvemt. Trygt, fordi vi kjenner det. Det blir for mye jobb å sette seg inn i alle spørsmålene; hvordan blir dåpen, navnefesten, konfirmasjonen, bryllupet, begravelsen – hvis jeg ikke er en del av Den Norske Statskirken? Vel, i dagens internettsamfunn skulle det vel ikke være noen stor og komplisert sak å finne ut av?

Til slutt må jeg ta med at jeg synes at de fleste moskeer og kirkebygg er flotte og bør tas vare på. Norske kirker bør i allefall bli bedre vedlikeholdt enn de blir i dag!

Hvorfor er du en del av den tros- eller livssynsretningen du hører til? Har du tatt et standpunkt, eller bare er du der?

Takk for oppmerksomheten!

Leses originalt her. Publisert med tillatelse.

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

Orkide og kaktus

Vi har delt ut ros og ris igjen.

 
Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

Lars Gule vil ha religionsundervisningen ut av skolen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener slik undervisning bør være selvsagt.

AnnonseAnnonse