Dreper religion all nysgjerrighet?

Er det plass til det religiøse eller mystiske i vitenskapens tidsalder, eller er det slik at vi må avskrive det religiøse hvis vi tror på vitenskapen?

Tekst:

Publisert:

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

– Noen tror at vi har en sjel som flyr opp til himmelen når vi dør. De trenger ingen forklaring på det, fordi alt skal være en del av Guds mysterier. Religion dreper all nysgjerrighet, sier den britiske forfatteren Ian McEwan til Bokprogrammet, som neste uke handler om «Religion og Vitenskap».

Men medfører et vitenskapelig verdensbilde at vi må gi avkall på troen på sjelen og Gud?
– Nysgjerrighet er basert på spørsmål

Walid al-Kubaisi, norsk-irakisk samfunnsdebattant og forfatter, mener at vitenskap og religion kan forsone seg med hverandre «hvis religionen slutter å overta vitenskapens rom».

– Muslimene burde erkjenne at Koranen i Europa får respekt hvis den begrenser seg til åndelige anliggende. Å hevde at Koranen er et vitenskapelig leksikon eller en bok om framtidshistorie, vil skade islam. Kristne sekter som gjorde noe tilsvarende og ventet himmelriket på en bestemt dato, ble skuffet.

Han har forståelse for McEwans utspill om at religion og nysgjerrighet ikke lar seg kombinere:

– Religion har svar på alt, mens nysgjerrighet er basert på spørsmål, sier al-Kubaisi.

Hele saken kan leses her.

Siste nytt i Hjemme

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

 
Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...