Dreper religion all nysgjerrighet?

Er det plass til det religiøse eller mystiske i vitenskapens tidsalder, eller er det slik at vi må avskrive det religiøse hvis vi tror på vitenskapen?

– Noen tror at vi har en sjel som flyr opp til himmelen når vi dør. De trenger ingen forklaring på det, fordi alt skal være en del av Guds mysterier. Religion dreper all nysgjerrighet, sier den britiske forfatteren Ian McEwan til Bokprogrammet, som neste uke handler om «Religion og Vitenskap».

Men medfører et vitenskapelig verdensbilde at vi må gi avkall på troen på sjelen og Gud?
– Nysgjerrighet er basert på spørsmål

Walid al-Kubaisi, norsk-irakisk samfunnsdebattant og forfatter, mener at vitenskap og religion kan forsone seg med hverandre «hvis religionen slutter å overta vitenskapens rom».

– Muslimene burde erkjenne at Koranen i Europa får respekt hvis den begrenser seg til åndelige anliggende. Å hevde at Koranen er et vitenskapelig leksikon eller en bok om framtidshistorie, vil skade islam. Kristne sekter som gjorde noe tilsvarende og ventet himmelriket på en bestemt dato, ble skuffet.

Han har forståelse for McEwans utspill om at religion og nysgjerrighet ikke lar seg kombinere:

– Religion har svar på alt, mens nysgjerrighet er basert på spørsmål, sier al-Kubaisi.

Hele saken kan leses her.

Siste nytt i Hjemme

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

 
Orkide og kaktus

Vi har delt ut ros og ris igjen.

Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

AnnonseAnnonse