Kjøreregler for religion på arbeidsplassen

Religion på jobben fører til et ras av henvendelser til ombudet som skal passe på at ingen blir diskriminert. Kjørereglene kommer nå i egen håndbok.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.04.2010 kl 14:19

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

Har man rett på fri for å delta i fredagsbønnen? Hva med permisjon for å dra til Mekka? Må det være et halalalternativ i kantinen?

Her er hele saken.

Oppsummering:

Rettigheter og plikter: Retten til fri religionsutøvelse er en sentral menneskerett. Men du har ingen lovfestet rett til å utøve den i arbeidstiden.

Bønnerom: Arbeidsgiver er ikke pålagt å ha bønnerom på en arbeidsplass.

Fredagsbønn: Arbeidsgiver plikter ikke å legge til rette for fri til fredagsbønn.

Høytidsdager: Så langt det er mulig, skal arbeidsgiver legge til rette for fri på religiøse høytidsdager.

Fridager: Alle arbeidstagere har krav på to fridager i året i forbindelse med helligdager knyttet til en annen religion enn kristendom.

Pilegrimsreise: Voksne muslimer har plikt til å dra på pilegrimsreise til Mekka (hajj). Når ansatte har fremsatt ønske om fri i forbindelse med en slik reise, bør arbeidsgiver legge til rette for ferie eller permisjon, også utover 14 dager.

Faste: Loven sier klart at en arbeidstager har plikt til ikke å utsette seg selv eller andre for fare under faste. Arbeidsgiver kan legge til rette for hyppigere pauser, men arbeidstager har ikke uten videre krav på å faste dersom dette går ut over utførelsen av arbeidet.

Hodeplagg: Det er tillatt å bruke religiøse hodeplagg i Norge. Dersom det nektes, skal det være saklig grunn, som for eksempel hygiene eller sikkerhet.

Misjon: Misjonering på arbeidsplassen anses som saklig grunn for arbeidsgiver til å irettesette den ansatte.

Mat: Hva man skal servere av mat og drikke i en kantine, er ikke lovbestemt. På mange arbeidssteder serveres både halalmat og vegetarmat.

Kilde: Likestillings- og diskrimineringsombudet

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Ny bok fra Ronnie Johanson

Levi Fragell har omtalt Ronnie Johanson som "landets mest kunnskapsrike religionskritiker", og endelig kan vi få ta del i mer kunnskap fra den kanten, perfekt timing til påska!

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

 
Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.