Kjøreregler for religion på arbeidsplassen

Religion på jobben fører til et ras av henvendelser til ombudet som skal passe på at ingen blir diskriminert. Kjørereglene kommer nå i egen håndbok.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.04.2010 kl 14:19

Har man rett på fri for å delta i fredagsbønnen? Hva med permisjon for å dra til Mekka? Må det være et halalalternativ i kantinen?

Her er hele saken.

Oppsummering:

Rettigheter og plikter: Retten til fri religionsutøvelse er en sentral menneskerett. Men du har ingen lovfestet rett til å utøve den i arbeidstiden.

Bønnerom: Arbeidsgiver er ikke pålagt å ha bønnerom på en arbeidsplass.

Fredagsbønn: Arbeidsgiver plikter ikke å legge til rette for fri til fredagsbønn.

Høytidsdager: Så langt det er mulig, skal arbeidsgiver legge til rette for fri på religiøse høytidsdager.

Fridager: Alle arbeidstagere har krav på to fridager i året i forbindelse med helligdager knyttet til en annen religion enn kristendom.

Pilegrimsreise: Voksne muslimer har plikt til å dra på pilegrimsreise til Mekka (hajj). Når ansatte har fremsatt ønske om fri i forbindelse med en slik reise, bør arbeidsgiver legge til rette for ferie eller permisjon, også utover 14 dager.

Faste: Loven sier klart at en arbeidstager har plikt til ikke å utsette seg selv eller andre for fare under faste. Arbeidsgiver kan legge til rette for hyppigere pauser, men arbeidstager har ikke uten videre krav på å faste dersom dette går ut over utførelsen av arbeidet.

Hodeplagg: Det er tillatt å bruke religiøse hodeplagg i Norge. Dersom det nektes, skal det være saklig grunn, som for eksempel hygiene eller sikkerhet.

Misjon: Misjonering på arbeidsplassen anses som saklig grunn for arbeidsgiver til å irettesette den ansatte.

Mat: Hva man skal servere av mat og drikke i en kantine, er ikke lovbestemt. På mange arbeidssteder serveres både halalmat og vegetarmat.

Kilde: Likestillings- og diskrimineringsombudet

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

 
Orkide og kaktus

Vi har delt ut ros og ris igjen.

Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

AnnonseAnnonse