Fotballkamp mellom prester og imamer avlyst

Fotballkampen skulle skape fellesskap, men ble avlyst da imamene nektet å spille mot kvinnelige prester.

Tekst:

Publisert:

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

Helt hysterisk! Det er SÅ flott at de klarer kle av hverandre på denne måten!

Prestene og imamene skulle møtes til vennlig dyst på fotballbanen for å skape grunnlag for religionsdialog. I stedet endte det med religionskollisjon da imamene nektet å spille mot kvinnelige prester, av frykt for fysisk kontakt.

Komplisert

Først gikk imamene med på at kvinnene kunne ha på seg langbukse og genser. Så kom kontrabeskjeden: De ville ikke spille mot kvinner i det hele tatt.

Da arrangøren, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, ville la kampen gå uten kvinner, ble prest Kjersti Østland Tveit voldsomt provosert. Hun nektet å godta det hun mente var diskriminering av kvinner. Etter press fra henne, og etter at lagkaptein Trond Bakkevig trakk seg i protest, ble kampen i går avlyst, få timer før den skulle sparkes i gang.

– Jeg hadde gledet meg og tenkte dette skulle være en fin, fellesskapende aktivitet der vi kunne ha fokus på å ha det gøy. Religionsdialog er vanskelig, og da kan det å leke sammen være en fin måte å bli bedre kjent på på en ikke-komplisert måte. Men dette ble jo komplisert, sier Østland Tveit.

Arrangørene fra Mellomkirkelig råd burde ha forutsett at det kom til å bli problemer, mener hun.

– Dette viser hvor bevisst man må være kjønnsperspektivet og at man må ha både erfaring og kunnskap om religion og kultur når man driver religionsdialog.

Vil ikke presse

Østland Tveit er svært kritisk til at arrangørene ville la kampen gå uten kvinner.

– Dette er en kritikk innad i Kirken og ikke utad mot imamene. Jeg har ikke lyst til å presse imamene til å gå på akkord med seg selv, men da er det trist at Mellomkirkelig råd synes det er greit at norske prester skal gå på akkord med seg selv.

Hun vet om fem kvinnelige prester som hadde planer om å stille til kamp.

Fotballkampen skulle være en del av religionsdialogkonferansen «Skulder ved skulder i Oslo».

Lagkaptein Trond Bakkevig trakk seg etter innspill fra kolleger, deriblant Østland Tveit.

– Jeg fant ut at jeg ikke kan stille som leder for prestene i Oslo når ikke hele presteskapet i Oslo får være med. Dialog kan ikke bety tilbakeskritt for likestillingen i Den norske kirke, sier Bakkevig.
Kan bli ny kamp

Generalsekretær Olav Fykse Tveit i Mellomkirkelig råd tar ansvaret for at kvinnenes deltakelse ikke var godt nok avklart.

– Kampen ble avlyst fordi dette ble oppfattet som et kjønnspolitisk spørsmål. Jeg kan ta selvkritikk på at vi burde ha avklart dette på et tidligere tidspunkt, men fordi vi fikk signaler fra imamene om at det var greit at kvinner deltok, gikk vi videre, sier han.

Ikke alle imamene syntes det var problematisk å spille mot kvinner, opplyser Fykse Tveit.

– Vi lærer noe av å møte hverandres grenser, sier han.

Nå har det kommet forslag om en ny kamp der mannlige ledere fra islam og fra Den norske kirke spiller første omgang, mens kvinnelige ledere fra islam og fra Kirken spiller andre omgang.

Saken finnes originalt her.

Vi kan ikke annet enn rope "Heia!" For uansett hva de prøver på, må det ende med konflikter, hvilket bare styrker hedenskapen!

Siste nytt i Hjemme

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

 
Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...