Kannibalismen

Hva er verst - "kropp" eller "legeme"??

Tekst:

Publisert:

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

Vi siterer nesten hele artikkelen fra vl.no. Grunnen til det, er at de trakk denne artikkelen tilbake relativt fort, men den kan finnes bl.a. på nrk.no:

"«Kristi kropp, gitt for deg», sier presten når han rekker brødet til menighetsformann Sverre Skaarberg.

«Kristi legeme!» retter denne, høyt og tydelig, der han kneler ved alterringen.

Irritert.
Det er utprøvingen av den nye liturgien i Fredrikstad domkirke som provoserer Skaarberg så sterkt at han reagerer på denne måten.

– Det ødelegger opplevelsen min, det gjør meg oppbrakt og ukonsentrert, og jeg lar meg faktisk irritere over at de bruker et ord som ikke er korrekt, sier han til NRK. Han forklarer at en kropp i Riksmålsordboken er definert som et legeme, men uten hode, armer og ben.

– Da blir det fullstendig galt når de sier «dette er Jesu kropp», sier han.

Valgfritt.
Når den nye liturgien innføres blir det ifølge forslaget valgfritt om presten skal si «Kristi kropp» eller «Kristi legeme» under utdeling av nattverden. Menighetsrådet har stor innflytelse på hvilke alternativer som gjelder, og skal blant annet godkjenne forslaget fra et gudstjenesteutvalg.

Og i menighetsrådet har foreløpig Sverre Skarberg støtte. Flertallet deler hans syn på at «Kristi kropp» ikke skal deles ut ved alterringen.

– Hverdagslig.
Domprost Knut Erling Johansen mener ifølge NRK at han er på linje med ledende teologer når han bruker ordet «Kristi kropp».

– Det er Jesu egne ord, og han brukte det hverdagslige arameiske ordet for vår fysiske kropp da han innstiftet nattverden. Vi sier jo ikke lenger at vi har vondt i legemet, eller at vi har vært hos legen for en legemlig undersøkelse, sier Johansen."

Det første som slår oss, er det faktum at Skarberg utfra sine egne definisjoner åpenbart syns det er verre å spise armene, beina og hodet til Jesus, enn torsoen, uten at vi helt begriper hvorfor.
Men vi syns faktisk han har et poeng i at det lyder hakket verre å spise "Jesu kropp" enn "Jesu legeme", det er sikekrt fordi det kannibalistiske ved hele forferdeligheten kommer litt nærmere ved dette mer hverdagslige ordet.
Æsj, uansett...

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

 
Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...