Ny muslimsk litteraturforskning:

Ibsens Nora kommer til å brenne i helvete

Imam Ruhollah Kahlad presenterte søndag sine siste litterære funn for en samlet gruppe ungdommer. Han mener å ha påvist noe ingen andre litteraturforskere har forstått om Nora skjebne.

Tekst:

Publisert:

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

– Dere har kanskje lest «Et dukkehjem» på skolen, men ingen har fortalt dere at Nora brenner i helvete for sitt syndige valg. Pinen opplever hun nå for sviket mot sin rettmessige mann Torvald, sa Kahlad på søndag.

Ruhollah gjorde oppdagelsen etter å ha brukt sin religiøse lærdom som tolkningsgrunnlag, og avdekket med dette et til nå oversett aspekt ved teaterstykket.

– Jeg advarer dere sterkt mot å bygge et dukkehjem uten skikkelige dører som kan låses hver gang mannen går ut. Jeg tror ikke bokens mange lesere er klar over konsekvensene Noras valg får for henne, fortsatte han.

Imamen fortalte at han selv ikke har lest stykket på grunn av dens amoralske innhold, men uttalte seg på et generelt litteraturvitenskaplig grunnlag.

– Det er viktig å bedømme boken ut i fra setningene som står på dens omslag. Vaskeseddelen fortalte at det var et drama om en kvinne fanget i et ulykkelig forhold. Med andre ord: en vantro kvinne.

Imamen har fått støtte fra flere kristne medieforskere som har kommet frem til liknende funn. Christian Bjelleland ved Institutt for kristen medievitenskap utdyper:

– Kahlads forskning fremstår som solid. Det virker sannsynlig at Nora må leve en evighet i helvetes flammer, på samme måte som programlederne i Trekant.

(Fra Aftenpostens 5. statsmakt.)

Siste nytt i Hjemme

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

 
Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...