Halvparten av nordmenn støtter ikke religionshån

FOTO: Tim Hartman

Bare ett år etter Charlie Hebdo.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2016 kl 13:38

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

Halvparten av Norges befolkning støtter ikke opp om ytringer som håner religion. Det viser en ny undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning, utført på oppdrag fra Fritt Ord. Lenke til rapporten her.

Redaktør Vebjørn Selbekk - som ble truet på livet i 2006 etter å ha trykket Muhammed-karikaturer i den kristne dagsavisa Magazinet - er skuffet over tallene. Han hadde håpet flere ville støtte krenkelser.

- I fjor vinter skulle vi jo alle være Charlie og støtte ytringsfriheten. Et år etterpå er en tredjedel av oss villig til å kompromisse på det vi liksom skal stå for.

4 av 10 mener samtidig at det skal være lov å bedrive religionskritikk, som rapporten betegner som mildere enn hån, og 2 av 3 mener ytringsfriheten er viktigere enn folks følelser, ifølge samme rapport.

Og da ramlet undertegnede litt av. Folk flest mener at "ytringsfriheten er viktigere enn folks følelser", men at "hån ikke er akseptabelt".
Ser de ikke inkonsekvensen?

- Ytringsfriheten er selve fundamentet for et fritt, åpent og demokratisk samfunn, åpner Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås presentasjonen av rapporten.

Både Fritt Ord, Vebjørn Selbekk og Hedningsamfunnet må bare fortsette sin kamp.
Hvordan skal folk våge å stå opp for ytringsfriheten, når resten direkte eller indirekte forsvarer drap som reaksjonsform på kritikk?

Siste nytt i Hjemme

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

 
Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

AnnonseAnnonse