Halvparten av nordmenn støtter ikke religionshån

Halvparten av nordmenn støtter ikke religionshån

FOTO: Tim Hartman

Bare ett år etter Charlie Hebdo.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2016 kl 13:38

Halvparten av Norges befolkning støtter ikke opp om ytringer som håner religion. Det viser en ny undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning, utført på oppdrag fra Fritt Ord. Lenke til rapporten her.

Redaktør Vebjørn Selbekk - som ble truet på livet i 2006 etter å ha trykket Muhammed-karikaturer i den kristne dagsavisa Magazinet - er skuffet over tallene. Han hadde håpet flere ville støtte krenkelser.

- I fjor vinter skulle vi jo alle være Charlie og støtte ytringsfriheten. Et år etterpå er en tredjedel av oss villig til å kompromisse på det vi liksom skal stå for.

4 av 10 mener samtidig at det skal være lov å bedrive religionskritikk, som rapporten betegner som mildere enn hån, og 2 av 3 mener ytringsfriheten er viktigere enn folks følelser, ifølge samme rapport.

Og da ramlet undertegnede litt av. Folk flest mener at "ytringsfriheten er viktigere enn folks følelser", men at "hån ikke er akseptabelt".
Ser de ikke inkonsekvensen?

- Ytringsfriheten er selve fundamentet for et fritt, åpent og demokratisk samfunn, åpner Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås presentasjonen av rapporten.

Både Fritt Ord, Vebjørn Selbekk og Hedningsamfunnet må bare fortsette sin kamp.
Hvordan skal folk våge å stå opp for ytringsfriheten, når resten direkte eller indirekte forsvarer drap som reaksjonsform på kritikk?

Siste nytt i Hjemme

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

Orkide og kaktus

Vi har delt ut ros og ris igjen.

 
Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

Lars Gule vil ha religionsundervisningen ut av skolen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener slik undervisning bør være selvsagt.

AnnonseAnnonse