"Fra folkebevegelse til sekt"

Snittalderen i misjonsforeningene har økt kraftig, og antallet foreninger er mye over halvert.

Tekst:

Publisert:

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

Utviklingen illustreres på følgende måte: De siste 20 årene har gaveinntektene til NMS økt med 7 prosent. I samme periode har lønnsnivået i Norge økt med 130 prosent. Det betyr at pengene på langt nær rekker like langt som før, og konsekvensen har vært store underskudd. I fjor var det på 15,7 millioner kroner.

Det er vanskelig å vri seg unna realitetene, ifølge ledelsen i NMS. Ikke bare blir det færre misjonskvinner og foreninger. De som er igjen blir eldre og eldre. For ti år siden avslørte en undersøkelse at giverne til Misjonsselskapet var gjennomsnittlig vel 72 år. Nå anslår organisasjonen selv at snittalderen kanskje er ti år høyere.

Snuoperasjonen skal gjøres i en tid da misjonsbevegelser, ifølge organisasjonene selv, blir møtt med stadig større skepsis fra stadig større grupper i det norske samfunnet. Leif Hadland har i en spissformulering beskrevet utviklingen på følgende måte: «Fra folkebevegelse til sekt».

– Det å drive misjon og å prøve å omvende andre mennesker til å tro på det en selv tror på, er ikke lenger så akseptert i Norge, sier stipendiat Tjelle.

Her er saken.

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

 
Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...