Bibelen skal selge lamper

Bibelen skal selge lamper

FOTO: Fra katalogen "Det bli lys".

– Ingen grunn til å bli forarget, mener prest om Lampemesterens høstkatalog, som er full av bibelske historier i høyst ny innpakning.

Maria og det nyfødte barnet får besøk av de tre vise menn. De bringer ikke gull, røkelse og myrra, men tre klassiske bordlamper til barnet. På et annet bilde skjenker Jesus vann på en restaurant – opplyst av en kreativ pendel i taket, og vannet forvandles til vin i gjestenes glass.

En dramatisk Moses med steintavlene i ene hånden og en «uplight» med sparepærer i den andre.

Maria viser babytøy for en engel under en designerlampe, og kjente bibeltekster blir til reklamebudskap av typen «Enhver blir salig med sin sparepære.»

Dette er noen av de bibelske historiene som skal selge lamper i Danmark denne høsten.

Framtids- og samfunnsforsker Klaus Æ. Mogensen sier til Kristeligt Dablad at fenomenet understreker at de bibelske historier for mange ikke lenger har en dyp religiøs betydning, men kan kan brukes i nye sammenhenger.

Her finner du saken.

Dette er egentlig en litt interessant og viktig utvikling av kristendommen som religion. Den er i ferd med å bli "uhelligifisert", og totalt ufarliggjort. Èn sak er å kunne spøke med religionen, men å kunne bruke den i en sammeheng hvor det så tydelig demonstreres at den ikke har noen som helst appell til respektfullhet og ydmykhet, viser ihvertfall undertegnede at den er i ferd med å bli mytologisk, altså gå over til å bli en sjølsagt, kritikkløst akseptert "sannhet" til å bli "den overtrua folk trudde på før i tida". Alle kjenner historiene, men ingen tror på dem lenger.

På høg tid, kanskje?

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

Åpent brev til Laial Ayoub som svar på hennes påstand i Utrop i går om at rasisme mot muslimer er et voksende problem

 
Orkide og kaktus

Vi har delt ut ros og ris igjen.

Ronnie Johanson anmelder bok

Ateisten Bjørn Stærk har nylig kommet med ei bok - Å sette verden i brann - som det har vært litt blest om

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

AnnonseAnnonse