Bibelen skal selge lamper

FOTO: Fra katalogen "Det bli lys".

– Ingen grunn til å bli forarget, mener prest om Lampemesterens høstkatalog, som er full av bibelske historier i høyst ny innpakning.

Tekst:

Publisert:

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

Maria og det nyfødte barnet får besøk av de tre vise menn. De bringer ikke gull, røkelse og myrra, men tre klassiske bordlamper til barnet. På et annet bilde skjenker Jesus vann på en restaurant – opplyst av en kreativ pendel i taket, og vannet forvandles til vin i gjestenes glass.

En dramatisk Moses med steintavlene i ene hånden og en «uplight» med sparepærer i den andre.

Maria viser babytøy for en engel under en designerlampe, og kjente bibeltekster blir til reklamebudskap av typen «Enhver blir salig med sin sparepære.»

Dette er noen av de bibelske historiene som skal selge lamper i Danmark denne høsten.

Framtids- og samfunnsforsker Klaus Æ. Mogensen sier til Kristeligt Dablad at fenomenet understreker at de bibelske historier for mange ikke lenger har en dyp religiøs betydning, men kan kan brukes i nye sammenhenger.

Her finner du saken.

Dette er egentlig en litt interessant og viktig utvikling av kristendommen som religion. Den er i ferd med å bli "uhelligifisert", og totalt ufarliggjort. Èn sak er å kunne spøke med religionen, men å kunne bruke den i en sammeheng hvor det så tydelig demonstreres at den ikke har noen som helst appell til respektfullhet og ydmykhet, viser ihvertfall undertegnede at den er i ferd med å bli mytologisk, altså gå over til å bli en sjølsagt, kritikkløst akseptert "sannhet" til å bli "den overtrua folk trudde på før i tida". Alle kjenner historiene, men ingen tror på dem lenger.

På høg tid, kanskje?

Nøkkelord

Siste nytt i Hjemme

Ny bok fra Ronnie Johanson

Levi Fragell har omtalt Ronnie Johanson som "landets mest kunnskapsrike religionskritiker", og endelig kan vi få ta del i mer kunnskap fra den kanten, perfekt timing til påska!

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

 
Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.