Man er imponert...

Vi vet ikke om presster ikke vet, om de glemmer eller om de forfalsker FOTO: Faksimile fra Nordlys

Historieløs, men på hvilket nivå?

Tekst:

Publisert:

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

Avisa Nordlys kunne i forgårs bringe følgende innlegg fra sognepresten i Karlsøy.
Vi tillater oss å foreta en liten korreksjon og historieforelesning:

En historieløs sogneprest?

Det er ikke PÅ GRUNN AV kristendommen at vi har frihet til å ikke tro, det er PÅ TROSS AV den.

Går vi langt nok tilbake, kan man jo tenke litt på hvordan kristendommen ble innført, samt heksebrenninger og kjetterbål.

Litt nyere historie rommer følgende:

Biskopene og religiøse ledere advarte mot slutten av attenhundertallet sterkt mot innføring av parlamentarismen. De var i samme periode forkjempere for døsstraff. Ifm borgerkrigen i USA vedgikk norske prester at slaveriet "i og for seg ikke var feil, etter Bibelen".
Kirka har bedrevet systematisk forfølgelse av anderledestroende; samer, romani/sigøynere/tatere, ol. KrF stemte så seint som i 1956 MOT opphevelse av paragrafen som nektet jesuitter og sigøynere adgang til landet.

Enda nyere:

Første kvinnelige prest ble ordinert for ca 50 år siden. Fremdeles er det enkeltprester og ulike kristne samfunn som ikke aksepterer kvinnelige prester.
Homofile blir dårlig akseptert i de fleste kristne samfunn.

Likevel klarer kirkefolk å slå seg sjøl på brystet og faktisk tro på at de er de beste, mest humane, mest nestekjærlige, mest perfekte. Samfunnet endrer seg i humanistisk retning, de religiøse protesterer vilt, må til slutt gi seg, et par tiår etter resten av oss, og går i løpet av det neste tiåret til å akseptere, glemme og så prøve å ta æra for det bra som skjer i samfunnet.

Det er i BEKJEMPELSEN av religionen, av kristendommen som maktfaktor, at ideene om menneskerettigheter oppsto.

Kirka har hatt makta i 1000 år. Når vi nå protesterer, er det rent sjølforsvar.

Jeg vet ikke om disse prestene ikke leser historien, glemmer den, eller forfalsker den.

Siste nytt i Fra DnH

Ny bok fra Ronnie Johanson

Levi Fragell har omtalt Ronnie Johanson som "landets mest kunnskapsrike religionskritiker", og endelig kan vi få ta del i mer kunnskap fra den kanten, perfekt timing til påska!

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

 
Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.