Gud og Trond Ali Lindstad

 

Her er et tilsvar til Alis muslimske manifest, fra styreleder i Det norske Hedningsamfunn, Dagfinn Eckhoff.

Tekst:

Publisert:

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

GUD OG TROND ALI LINDSTAD
Dagfinn Eckhoff, styreleder i Hedningsamfunnet

Muslimer i Norge trenger å vite hvordan de skal være, tenke og handle
Under denne overskriften presenterer Trond Ali Lindstad et 15 punkters manifest for å rettlede muslimer i Norge om hvordan de skal forholde seg til det dagligdagse og til større spørsmål. Det kan se ut som han forsøker å gjøre som Jesus, å gi keiseren hva keiserens er, og Gud hva guds er. Stort klarere kan han ikke sause sammen det ultimate religiøse dilemma: På den ene siden “Gud er den eneste autoritet”- på den andre siden “muslimer må respektere norske lover og myndigheter”.
Hele manifestet har som budskap at muslimer ikke kan tenke selv, de er oppdratt til å frykte og elske sin gud. Og de må lære denne dobbeltheten for å kunne leve i det norske samfunnet. De må være tålmodige – “Islam er den ultimate tro. Den skal gjelde på Den siste dag. Om hundre, tusen eller hundre tusen år? Muslimer er tålmodige. Og bare Gud vet. Men det ligger utfordringer på oss, og de skal vi svare for.”
Muslimer må respektere norske myndigheter, fordi de har makt og flertall. Staten er en velferdsstat, som forsøker å gi sosial og økonomisk trygghet til innbyggerne. Lindstad formaner muslimene klokt – “dette er en god ting, og ingen må misbruke det”.
Lindstad anbefaler den gyldne middelvei mellom religiøse ekstremister og sekulære muslimer. Man må ikke provosere flertallet i samfunnet, men samtidig må man ikke samarbeide med dem som har makt.
Lindstad har nok lang erfaring i linedans. Tidligere AKP’er, lege, gift med en tidligere mossadagent, nå fremtredende muslim. Slike profeter må definere balansen mellom hellig krig og tilpasset demokratisk atferd, mellom moralpoliti og almenhetens velferd, mellom æresdrap og trygghet, mellom religiøs trakassering og menneskerett. Men hva er det religionen skal sikre oss, som ikke samfunnets lov og rett trygger vel så godt?
Saken er vel den, at så lenge Gud er allmektig og altkrevende, vil hans tilhengere alltid trenge å få vite hvordan de skal være, tenke og handle. Da trengs profeter som Muhammed og Ali Lindstad.
Jeg har større tro på demokratiets gjennomslagskraft. Jeg tror våre nye landsmenn vil møte utfordringer til både tanker og følelser som gir grobunn for egne meninger, og kjærlighet til det landet som gir dem trygghet og frihet. Og som etterhvert vil gjøre guder og profeter meningsløse og ubrukelige.

Nøkkelord

Siste nytt i Fra DnH

Sharam Shayganis innlegg ifm årsmøtet

Sharam Shaygani og Shakeel var invitert til å snakke om islam og religionskritikk forut for årsmøtet. Her er Shayganis innlegg.

Åpent møte om Islam og religionskritikk

Åpent møte i Litteraturhuset i Oslo lørdag 2. desember kl. 15:30

Årsmøte

Etter det åpne møtet, ca kl 17:00 (2.12.17), er du velkommen til Hedningsamfunnets 44. årsmøte. I kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, altså.

 
Luther - jubileum

Det er i år 500 år siden reformasjonen, og det har forsåvidt blitt feiret gjennom hele året, men DnKs store kveld var 31.10, på sjølve årsdagen. I den anledning måtte også HS markere.

Luthers lille brune

Ronnie Johanson har samlet mange "gode" sitater, fra hhv Gud, Allah og Luther, i sine "små brune". Den siste kommer godt til rette i disse dager.

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...