Det er lov å hate

Hat til religion og overtro kan være drevet av kjærlighet til enkeltmennesker. Den enes hat kan bli den andres frihet.

En interessant kronikk, en bearbeidet versjon av en tale til de humanistiske konfirmantene på Notodden i går. Av Håvard Rem. Publisert i Aftenposten 8.mai 2011.

For en måned siden sto jeg i en fullsatt teatersal, som her, men i Beirut, og leste en tekst jeg hadde skrevet på reisen fra Norge til Libanon. Teksten het «I min fars forsamling», og oversettelsen, som også ble lest, het «Fi ummat ebbi».

Teksten beskrev min fars religiøse forsamling her på Notodden i min barndom, for snart femti år siden. Jeg brukte respektfulle og mest mulig universelle uttrykk. I stedet for «kirke» og «bibel» brukte jeg ord som «forsamling» og «hellig bok».

Libaneserne trodde nesten ikke det de hørte. De trodde jeg beskrev en forsamling i Midtøsten, ikke i Norge. Likhetene var så mange og slående: Hviledagen, forbudet mot alkohol og mat med blod i, mot abort og kremasjon, påbudet om kvinnelig hodeplagg og almisser, det sterke samholdet og viljen til å ta vare på hverandre.

Mange fikk mye å tenke på. Religioner kan ha svært mye til felles. Kulturer også. Kanskje var det likevel ikke slik at Vesten var moderne og Østen umoderne?

Resten leses her.

Nøkkelord

Siste nytt i Barn/unge

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

Lars Gule vil ha religionsundervisningen ut av skolen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener slik undervisning bør være selvsagt.

 
Kaktus til JErna!

Da har leder Morten Guldberg overlevert kaktus til stasministerens kontor!

Human-Etisk Forbund reagerer på statsminister Erna Solbergs utspill om skolegudstjenester

Den katolske kirke rir igjen

Den katolske kirke legger til rette for for at overgrep mot barn skal kunne utføres og skjules ved at den krever at katolske prester skal leve i sølibat, samt at overgrep ikke skal meldes direkte til politiet, men til Vatikanet. Nå er det kommet avsløringer om at flere katolske menigheter i USA skal...

AnnonseAnnonse