Krusifiks vs. skolegudstjenester

 

Italia er dømt til å fjerne alle krusifiksene som landet via lov (fra 1920) har installert i alle klasserom.

Tekst:

Publisert:

Hedningsamfunnet
Hedningsamfunnet

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen mener Italia bryter menneskerettighetene ved å ha krusifikser hengende i klasserommene. Dommen har skapt furore i Italia.

Ifølge en lov fra 1920-årene skal det henge krusifikser på italienske skoler, men Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har nå avsagt sin dom over praksisen.

EMD mener krusifiksene på klasseromsveggene innebærer et brudd med skolebarnas religionsfrihet.

Italienske myndigheter sier på sin side at krusifikset ikke er et tegn på katolsk tro, men noe som representerer italienske tradisjoner.
(Pussig hvor vanskelig det er å holde disse begrepene på stell!? Reds anm.)

Du kan lese hele saken f.eks. her.

Imidlertid er norske skolegudstjenester et grovere menneskerettsbrudd enn Italias krusifikser – til tross for fritaksordning, mener Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund.

–De bør ha KRL-dommen mot Norge i minne, og forstå at religionsutøvelse i norske skoler er i strid med menneskerettighetene. Det bør få dem til å tenke over en praksis som er grovere enn krusifikser i klasserom, nemlig å lede norske skoleelever til gudstjeneste i skoletiden, sier Brun-Pedersen.

–Mangfold i et samfunn krever nokså strenge kjøreregler med hensyn til religionsutøvelse. Vi må også snart her på berget forstå at opplevelsesdimensjonen i religion er noe som tilhører foreldrenes ansvarsområde og ikke skolens område. Skolen bør konsentrere seg om kunnskapsformidling, utdyper han.

Statssekretær Lisbeth Rugtvedt (SV) reagerer på Brun-Pedersens sammenlikning.

– Jeg er ikke enig med ham i at vår praksis er et grovere eksempel på forkynning enn krusifiks. Det skyldes at skolene her hjemme har gode fritaksordninger for elever som ikke ønsker å gå på gudstjeneste.

Rugtvedt legger likevel ikke skjul på det fortsatt er en del utfordringer på dette feltet.

Her kan du lese mer om dette.

Siste nytt i Barn/unge

Forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng

Departementets ønske: − et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. − det norske samfunnet aksepterer ikke en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta på lik linje med menn i samfunnet, og som i mange tilfeller kan føre til isolasjon og at kvinnene holder se...

Lavmål fra NRK

Når NRK presenterer en quiz, forventer man seriøsitet, på alle nivå. Desto mer overraskende, at de bommer på samtlige nivå, både rene enkle fakta og litt mer komplekse saker.

En mor fortalte meg om en hendelse som skjedde på en barneskole på Østlandet tidligere i høst. Min første og andre tanke var at det som skjedde er en fillesak. Men etterhvert ble jeg mer og mer opprørt jo mer jeg tenkte på det.

 

Lars Gule vil ha religionsundervisningen ut av skolen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener slik undervisning bør være selvsagt.

Kaktus til JErna!

Da har leder Morten Guldberg overlevert kaktus til stasministerens kontor!

Human-Etisk Forbund reagerer på statsminister Erna Solbergs utspill om skolegudstjenester